5 tips vid val av fraktbolagAtt välja fraktbolag kan vara svårt för oss e-handlare. Det finns många att välja på och de har lite olika sätt att ta betalt för sina tjänster. Helst vill man ju som e-handlare också kunna ta betalt från sina kunder det man själv får betala.

Detta kan dock vara svårt, eftersom fraktbolagens prismodeller kan var svåra för dina kunder att förstå. T ex tar DHL, Posten och Schenker betalt per kg som skickas, men är paketet över en viss volym omvandlas volymen till en sk skrymmevikt. Har man då omtåliga produkter som måste paketeras ordentligt, blir de lätta men stora och man hamnar ofta på denna skrymmevikt.

5 Tips:

 1. Starka tillsammans.
  Som liten e-handlare kan det vara svårt att få ett bra fraktavtal direkt med t ex DHL, Schenker eller Posten. Försök hitta företag som gått ihop för att teckna avtal. Det finns ett flertal på marknaden som t ex lessmore.se, pluskontot.se m fl.
 2. Titta inte bara på priset.
  Även om priset är väldigt viktigt, finns det även andra faktorer att ta hänsyn till. T ex har Posten ett större nät av ombud än t ex Schenker och DHL och vissa kunder kan t o m tänka sig att betala lite extra för att slippa åka en mil extra och hämta ut sitt paket.
 3. Returer
  När man skickar paket till privatpersoner hamnar paketet hos ett ombud där det ligger i 14dagar, sedan skickas paketet tillbaka. Skickar man paket med postförskott händer det att paketen inte blir uthämtade (kan hända annars också, men är inte lika vanligt). Vem får betala tur/returfrakt då? Jo, du som e-handlare. Det kan dessutom vara svårt att ta betalt för detta från kunden.
  En annan viktig sak att tänka på är att om kunden är missnöjd med varan ska det vara lätt för kunden att returnera varan till dig och då måste transportören kunna tillhandahålla en sådan tjänst som är enkel att använda.
 4. Håll koll på avgifterna
  Fraktbolag är experter på att ta ut avgifter, vilket gör det svårt att jämföra de olika bolagen. Avgifterna kan dessutom variera. Nedan är några exempel på extra avgifter:
  1. Upphämtningsavgift.
  2. Drivmedelstillägg, förkortas DMT oftast procent på frakten t ex 10%.
  3. Storstadstillägg, för leverans i t ex innerstaden Stockholm
  4. Tillägg för avisering med brev
  5. Faktureringsavgift. Fraktbolag skickar faktura en gång i veckan med 10 dagars betalningsvillkor.
  6. Kreditavgift. Om man vill ha längre kredit än 10 dagar.
  7. Skrymmetillägg. DHL och Posten tillämpar 280kg/kubikmeter, dvs har du ett paket som är 1×1x1 meter stort, så räknas det som 280kg även om det bara väger 10kg.
 5. Välj produkter som är lätta att skicka.
  Om du funderar på att starta webbutik, men inte kommit på vad du vill sälja än, försök fokusera på produkter som är lätta att skicka och som kan skickas med brev. Brevportot i Sverige är oftast lägre än fraktkostnaden för ett paket, dessutom måste man ha väldigt stora volymer post för att kunna förhandla fram ett bättre pris och även då skiljer det bara några procent på priset. Detta innebär att du har ungefär samma förutsättningar som dina konkurrenter.

123 Responses to “5 Tips: Val av Fraktbolag”